Σε υψηλά επίπεδα η σκόνη που "πνίγει" την πόλη της Θεσσαλονίκης

Σε υψηλά επίπεδα η σκόνη που "πνίγει" την πόλη της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 7375/11.03.2010

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Σε ανησυχητικά μεγέθη ήταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που παρατηρήθηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης και την έντονη κυκλοφορία οχημάτων, έκανε την κατάσταση αποπνικτική. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, όμως δέχεται η περιοχή, όπου εκτελούνται τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, που επιβαρύνεται έντονα και από το μποτιλιάρισμα στους παρακείμενους δρόμους. Εκτός, όμως από τις αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων, ιδιαίτερα αυξημένες  ήταν και οι τιμές των εισπνεόμενων αιωρούμενων σωματιδίων.

Είναι αντιληπτό και συνάμα ανησυχητικό το γεγονός, ότι η γενική εικόνα της ποιότητας του αέρα, βάσει των στοιχείων των σταθμών μετρήσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται ως μέτρια. Οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν τα σωματίδια στον αέρα, δημιουργούν ανησυχία, όχι μόνο στους επιστήμονες, αλλά και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η επιβάρυνση που έχει δεχτεί η ατμόσφαιρα, εξαιτίας πολλών παραγόντων, δημιουργεί μια αποπνικτική κατάσταση στο κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, όπου οι άνεμοι βοηθούν στη μη συγκέντρωση ρύπων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, σχετικά με την εικόνα που παρατηρείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων;

Απάντηση Υπουργείου